Fag på Åskolen
Som friskole er Åskolen forpligtet til at stå mål med Folkeskolen, og derfor læner vi os op ad de fælles mål for folkeskolen og følger de vejledende læseplaner i:
- Dansk, matematik, engelsk og tysk
- Idræt
- Svømning
- Natur & teknik, fysik, biologi, geografi og samfundsfag
- Musik og billedkunst
Ud over folkeskolens fag har vi på Åskolen også faget “fortælling” og morgensamling. (læs mere nedenfor)
Undervisningsformer
Undervisningen veksler mellem
• fagdelt, individuel og klasse-undervisning
• projektorienteret undervisning
• tværfaglige emner og værksteder
Projekt- og emnearbejde
En del af Åskolens undervisning foregår i andre rammer end den almindelige klasseundervisning. Cirka ni uger om skoleåret bryder vi rammerne, og fordyber os i faglige emner med projektorienteret tilgang. For eksempel:
Historiefaguge
Skolen fordyber sig i en tidsperiode eller en historisk begivenhed. Klasserne samarbejder med naboklassen, fordyber sig og inviterer til slut forældre og kammerater på en tidsrejse.
Teaterprojekt
Eleverne skaber sammen en stor teater-forestilling, hvor de spiller skuespil, musik, danser, arbejder med teknik, PR og meget mere. Det hele slutter med 2-3 store forestillinger for forældrene og eleverne på Efterskolen Ådalen.
Åby-uge
Skolen omdannes til et minisamfund med butikker, bank, biograf og egen møntfod. Det hele kulminerer i en åben by- og skolefest, hvor forældrene er inviteret.
Juleværksteder
Skolen omdannes til julemandens værksted. Det faglige fokus er faget håndværk og design – og håndværksprocesserne resulterer i et par fine julegaver.
Faget fortælling
Faget fortælling står som en central del af friskoletraditionen. Det er et kulturbærende dannelsesfag, hvor eleverne stifter bekendtskab med vores historiske og kulturelle rødder. Lærerens mundtlige fortælling er centralt i faget – og i læseplanen står:
- klassikere i børnelitteraturen (for eksempel H.C. Andersen og Astrid Lindgren).
- folkeeventyr
- fortællinger om historiske personer og begivenheder
- fortællinger fra bibelen
- årstidsfortællinger
Morgensamling
Hver dag begynder med fællessang. Morgensamlingen er en tradition i de frie skoler, hvor alle starter dagen sammen og oplever, at vi laver skole sammen, og at alle er en vigtig del af et begydningsfuldt og forpligtende fællesskab. Ved hver morgensamling får børnene også en lille fortælling, et eventyr, fælles informationer eller måske optræden fra en anden klasse.